06 - 14049465
Selecteer een pagina

Glas-glas zonnepanelen zijn om verschillende redenen erg populair geworden. Dit is ook niet gek als je nagaat hoeveel voordelen glas-glas zonnepanelen hebben ten opzichte van standaard glas-folie zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen kosten weliswaar wat meer, maar dit gaat vaak gepaard met diverse pluspunten over de lange termijn. Maar wat zijn de voordelen van glas-glas panelen precies? Als je het antwoord op deze vraag wilt weten, lees dan vooral dit artikel waarin Solarly de voordelen en nadelen uitlegt.

Degradatie

Normale zonnepanelen, ook wel standaard glas-folie zonnepanelen, degraderen wanneer er lucht of water in contact komt met de zonnecellen. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Een zonnepaneel is hier tegen beschermd door een speciaal folie, genaamd EVA folie. Dit speciale folie zit aan de boven en onderkant van de zonnecellen. Dit folie laat weldegelijk de energie van de zon door, maar biedt genoeg bescherming tegen oxidatie. Dit speciale EVA folie is terug te vinden in zowel glas-glas als glas-folie zonnepanelen.

Echter is het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen de achterzijde. Waar bij glas-folie panelen de achterkant is gemaakt van kunststof, is dat bij glas-glas panelen: glas. Dit kleine verschil in anatomie zorgt al voor een enorm verschil in kwaliteit, rendement, maar ook vooral in duurzaamheid. De glazen achterzijde zorgt namelijk voor extra stevigheid waardoor de glas-glas panelen minder kwetsbaar worden voor oxidatie. Hierdoor gaan deze wel tot 30 jaar mee! in tegenstelling tot glas-folie zonnepanelen, die maar 20 tot 25 jaar meegaan. Dit is niet alleen in theorie en praktijk zo, maar ook op papier. Voor glas glas zonnepanelen krijg je namelijk in de meeste gevallen 5 tot 15 jaar langer garantie dan op glas-folie zonnepanelen. Op product, en op vermogen!

Brandveiligheid

Een ander klein onbesproken voordeel van glas-glas zonnepanelen is het feit dat ze niet brandgevaarlijk zijn, in tegenstelling tot glas-folie zonnepanelen. Dit komt namelijk doordat de glazen achterzijde minder stroom geleidt dan een kunststof achterzijde zou doen.

Kosten

Ten slotte is het verschil tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen ook terug te vinden in de prijs. Glas-glas zonnepanelen zijn vaak een stuk duurder dan glas-folie zonnepanelen. Waar glas-folie zonnepanelen soms €400 per stuk kosten, kan het bij glas-glas €1000 per zonnepaneel. Dit is echter wel inclusief installatie en levering. Hierdoor lijkt de terugverdientijd van glas-glas zonnepanelen in eerste instantie langer, maar op de lange termijn zal dit zich zeker uitbetalen. Glas-glas panelen zullen zich namelijk uitkeren in hoger rendement in de lange termijn, en geen tot zeer lage onderhoudskosten. Benieuwd wat jij kunt besparen op je energierekening? Probeer de rekentool van Solarly eens!